Original Laminate

Stapsgewijze instructies

Het leggen van een prachtige Pergo-vloer is nu sneller en eenvoudiger dan ooit. Pergo-laminaatvloeren van alle kwaliteitsniveaus zijn verkrijgbaar met ons innovatieve PerfectFold™ 3.0 kliksysteem. U hoeft alleen de planken aan elkaar de klikken op de manier die voor u het beste werkt, zodat de vloer in een mum van tijd is gelegd. Er bestaat geen risico dat u de planken beschadigt. Zelfs als u sommige planken opnieuw wilt leggen, kunt u deze dankzij het PerfectFold™ 3.0 systeem probleemloos optillen en zo nodig weer neerleggen.

Geen eenvoudigere manier dan Pergo
Met drie verschillende installatiemethoden voor planken maakt PerfectFold™ 3.0 het leggen van vloeren uiterst eenvoudig:

DRIE VERSCHILLENDE INSTALLATIEMETHODEN VOOR PLANKEN

Omlaag drukken

De ideale methode om de vloer snel op een groot gebied te plaatsen. Klik de plank aan de lange kant, schuif totdat deze het einde van de eerder gelegde plank bereikt en druk de plank naar beneden.

Hoek

De ideale methode voor het plaatsen van de eerste rij planken. Klik de planken eerst met de korte kant aan elkaar en vervolgens aan de lange kanten.

Horizontaal plaatsen - unieke functie!

Pergo laminaatvloeren kunnen ook horizontaal worden gelegd. Vergeleken met veel andere merken is dit een unieke functie. Dit is erg handig op locaties waar de planken niet of moeilijk kunnen worden opgetild, zoals bij het leggen van de laatste rij planken, of onder deurposten en radiatoren enzovoort.

STAP VOOR STAP UITLEG

Voorbereiding

1

Voor u begint

Pergo laminaatvloeren worden geleverd met instructies in de vorm van illustraties. De teksten onder die illustraties geven uitleg en zijn onderverdeeld in drie onderdelen: Voorbereiding, Plaatsing en Reinigingsinstructies. Wij raden u aan deze informatie zorgvuldig te lezen terwijl u elke illustratie bekijkt. Neem bij twijfel of vragen contact op met uw verdeler of de technische dienst. Het wordt sterk aanbevolen de originele Pergo accessoires te gebruiken om van de volledige Pergo garantie te genieten.

2

Controleer uw bestelling

Pergo-laminaatvloeren kunnen in verschillende formaten, dessins 2 en kwaliteiten worden gekocht. Controleer voordat u begint met de plaatsing of u het type vloer hebt ontvangen dat u hebt besteld. Wij raden u aan altijd een van de labels van de dozen bij uw bon te bewaren.

3

Laat de vloer acclimatiseren

Nadat u de verpakkingen met vloerdelen hebt ontvangen, laat u 3 deze voor de plaatsing ongeopend acclimatiseren en bewaart u deze in een vlakke positie verwijderd van de muur en vloer. Wij raden u aan deze gedurende minimaal 48 uur voor de plaatsing te bewaren in een ruimte op normale kamertemperatuur (tussen 15-20 graden C) met een relatieve vochtigheid (RV) van 30-75%.

4

Maak de ondervloer gereed

Pergo laminaatvloeren moeten geplaatst worden op een stevige, zelfdragende ondergrond, een houten vloerbekleding of een vloer die is bedekt met naadloos, onbeschadigd vinyl. Als er echter sprake is van textiel vloerbedekkingen, dan moeten zowel de textielvloer als de eventuele ondervloer worden verwijderd.

5

Controleer op oneffenheden

De hele ondergrond moet zorgvuldig worden gecontroleerd op oneffenheden. Gebruik een meetlat van 1 m en controleer of er geen oneffenheden dieper dan 2 mm zijn. Controleer ook of er geen “verhogingen” hoger dan 1,2 mm zijn binnen een straal van 250 mm. Gebruik in geval van zand of grind verhogingen zo nodig een egalisatiemiddel om de ondergrond zo vlak mogelijk te maken. Laat dit voor de plaatsing uitharden en drogen. Vraag uw verdeler om advies.

6

Loop geen risico op kraken

Nadat u de ondergrond op oneffenheden hebt gecontroleerd, 6 stofzuig het hele oppervlak zorgvuldig. Schroef alle loszittende spaan-, OSB-, vezelplaten, houten planken, enz. vast om gekraak te voorkomen.

7

Leg de onderlaag

We raden u ten zeerste aan een geschikte Pergo ondervloer te 7 leggen om een optimale geluidsisolatie te bereiken, het beste loopcomfort te realiseren, het gekraak van voegen te voorkomen en kleine oneffenheden in de ondergrond vlak te maken. Vraag uw verdeler om advies. Als er andere ondervloeren dan die van Pergo worden gebruikt of als de gekozen Pergo ondervloer geen dampwerende laag heeft, moet er een PE-folie van 0,2 mm worden geplaatst als minimale vochtwering als dit noodzakelijk is (zie ill. 10). De PE-folie moet de naden ten minste 200 mm overlappen.

8

Vermijd vochtige ruimtes!

Pergo laminaatvloeren mogen niet in een typische natte ruimte of in 8 een ruimte met een afvoer in de vloer worden geplaatst.

9

NGeen spijkers, schroeven of siliconenkit!

Pergo laminaatvloeren zijn ontworpen voor gebruik als zwevende vloeren zodat ze van nature kunnen uitzetten en krimpen wanneer de temperatuur en de vochtigheid veranderen. Zet de vloer nooit vast met spijkers, schroeven, siliconen en dergelijke om de voordelen van een zwevende vloer te behalen en mogelijke tussenruimtes, gekraak, enz. te voorkomen. Pergo laminaatvloeren mogen niet direct op vloerbalken worden geplaatst.

10

Denk om de vochtbescherming

Minerale ondergronden, zoals beton, moeten voldoende zijn gedroogd voordat u aan de plaatsing begint. (<2,5% CM / 75% Tramex). Als het vochtgehalte hoger is of hoger kan worden, moet u andere soorten vochtwering gebruiken zoals Pergo MoisturBloc. Vraag uw verdeler om advies. Gebruik een dampwerende laag als u Pergo op een minerale ondergrond plaatst, ongeacht de leeftijd van de ondergrond. Pergo Smart Underlay+ en Pergo Professional SoundBloc bevatten een geschikte geïntegreerde dampwerende laag.

11

Vloerverwarming

Bij de plaatsing van Pergo laminaatvloeren op vloerverwarming moet er altijd een dampwerende laag worden geplaatst voordat u de aanbevolen ondervloer plaatst. We raden aan om een Pergo ondervloer met een geïntegreerde dampwerende laag te gebruiken. De verdeler of plaatser van uw vloerverwarmingssysteem moet garanderen dat de oppervlaktetemperatuur nooit hoger is dan 28 graden C.

12

Geef ruimte voor natuurlijke werking

Een Pergo laminaatvloer is hoofdzakelijk gemaakt van natuurlijk hout en zal van nature uitzetten en krimpen als gevolg van veranderingen in de relatieve vochtigheid. De dimensionele variatie van de geplaatste vloer is bijna gelijk in lengte en breedte. Bij 20°C en een relatieve vochtigheid (RV) tussen 40-60% is beweging minimaal. Pergo laminaatvloeren worden geproduceerd en geleverd met een vochtgehalte om een relatieve vochtigheid tussen 30-60% aan te kunnen. In droge klimaten, zoals in Scandinavië in de winter, kan de relatieve vochtigheid onder 30% liggen en in de zomer oplopen tot meer dan 70%. Dit zorgt voor beweging in het vloeroppervlak. Gebruik bij de plaatsing altijd een uitzettingsvoeg van gemiddeld 5 mm bij muren, dorpels, trappen, buizen enz. om zo voor genoeg ruimte te zorgen voor de natuurlijke bewegingen en om mogelijke open voegen, gekraak enz. te voorkomen. Gebruik de afstandsblokjes uit de plaatsingsset om voor voldoende ruimte te zorgen. Als u de vloer tijdens de winter met een zeer lage relatieve vochtigheid plaatst, moet de uitzettingsvoeg bij de muur worden verlaagd naar 3 mm, omdat de vloerpanelen zullen krimpen. Als u de vloer in een klimaat met een hoge relatieve vochtigheid plaatst, moet de uitzettingsvoeg worden verhoogd naar 8 mm, omdat de vloerpanelen zullen uitzetten. De uitzettingsvoeg moet open blijven en mag NIET worden opgevuld met een dichtingsproduct, siliconen of een andere kleefstof. Zet de vloer nooit vast met spijkers, lijm, schroeven of op enige andere wijze.

13

Installatie in grote ruimtes

Omdat alle types houten materialen van nature zullen krimpen en uitzetten, en om de veranderingen in relatieve vochtigheid en temperatuur aan te kunnen, hebben we de algemene regel dat Pergo laminaat niet geplaatst wordt in ruimtes van meer dan 13x13 meter. Vraag de verdeler of de technische dienst van Pergo over de mogelijkheden als het te bedekken oppervlak groter is. Het is verplicht om in elke deuropening T-profielen te plaatsen. In ruimtes met een typische T-, L- of U-vorm is het wellicht ook noodzakelijk om een uitzettingsvoeg te plaatsen. Vraag bij twijfel om advies.

14

5-in-1 oplossingen

Een Pergo 5-in-1 profiel is de perfecte oplossing in situaties zoals aangegeven. Dit profiel is ook geschikt voor overgangen en de afwerking van randen bij verticale oppervlakken zoals dorpels, posten van schuifdeuren, enz. (eindprofiel). Houd bij gebruik van het 5-in-1 profiel altijd de juiste uitzettingsvoeg aan tussen de geplaatste vloer en de metalen strip

Installatie

15

Verzamel uw gereedschap

Pergo laminaatvloeren zijn eenvoudig te plaatsen zonder het gebruik van duur gereedschap. Naast algemeen gereedschap voor doe-hetzelvers (vouwmeter, potlood, hamer, handzaag of decoupeerzaag, winkelhaak en eventueel een boormachine en werkhandschoenen) hebt u alleen de Pergo plaatsingsset nodig met daarin een stootblok, een trekijzer en afstandsblokjes. Controleer voordat u met de plaatsing begint of u al het gereedschap bij de hand hebt.

16

Snij voorzichtig

Zorg dat u geen splinters of spaanders veroorzaakt als u de Pergo plank zaagt. Houd als u een handzaag gebruikt het oppervlak met de decoratieve laag naar boven gericht. Als u een decoupeerzaag gebruikt, moet de decoratieve laag naar beneden zijn gericht.

17

Controleer op beschadigingen

Alle Pergo planken worden methodisch gecontroleerd op oneffenheden voordat ze worden verpakt. Desondanks is het mogelijk dat verpakkingen of planken tijdens het transport of bij het openen van de verpakking beschadigd raken. Plaats geen planken met beschadigde oppervlakken, hoeken of klikverbindingen. Controleer elke plank voor en tijdens de plaatsing zorgvuldig in een goed verlichte omgeving. Een geplaatste plank wordt als aanvaard beschouwd en kan niet worden teruggenomen.

18

Meet zorgvuldig

Meet de lengte en breedte van de ruimte nauwkeurig voordat u aan de slag gaat, zodat u een precies plan kunt maken om de planken gelijkmatig over de ruimte te verdelen. Dit is erg belangrijk bij het plaatsen van typische tegeldessins. Op die manier voorkomt u dat de laatste rij te smal wordt. Wanneer de laatste rij minder dan 40 mm breed zou zijn, is het gemakkelijker om de planken van de eerste rij minder lang te maken.

19

Kies de richting

Meestal wordt de vloer parallel aan de langste muur van de kamer geplaatst. De meest gebruikelijke plaatsingsrichting voor alle soorten laminaatvloeren is van links naar rechts en deze informatie verwijst naar een plaatsing van links naar rechts. De planken moeten worden geplaatst met de tandzijde (A) aan de kant van de muur. Vergeet de afstandsblokjes niet. Dankzij het gepatenteerde PerfectFoldTM 3.0-systeem is de plaatsing zeer eenvoudig. Dit patent is zeer handig: u kunt zo nodig planken uit elkaar halen zonder het verbindingsmechanisme te beschadigen. De eindverbinding kan op verschillende manieren worden gemonteerd door deze naar beneden te vouwen, in een hoek te plaatsen, te schuiven of horizontaal te tikken. De snelste, eenvoudigste en veiligste manier is de verbinding naar beneden vouwen.

20

Maak een goede start

Maak de breedte van de eerste rij planken smaller (zie ill. 18) of zaag ten minste de tand (zie ill. 19) van de plank af om de juiste afstand van de muur te bekomen. Als de muur gebogen/onregelmatig is, moet de eerste rij op maat worden gezaagd en uitgeslepen om de vorm van de muur te volgen. Gebruik afstandsblokjes! Zaag ook de tand van de eerste plank aan de korte kant af. De plastic tand bevindt zich op het uiteinde van de plank aan de rechterkant, de kant van de groef. Voor Pergo-Modern Plank-Sensation bevindt de plastic tand zich aan de kant van de tand. De installatie-instructie voor beide kliksystemen is exact hetzelfde.

For Pergo Modern Plank – Sensation, the plastic insert is on the tongue side.

The installation procedure for both click-systems is exactly the same.

21

Draai om planken te verbinden

De eenvoudigste manier om de planken met elkaar te verbinden is met een draaiende vouwbeweging naar beneden. Til de volgende plank op in een hoek van 20-30 graden, duw de plank in de groef aan de lange kant en schuif deze voorzichtig naar links tot deze het uiteinde van de eerder gelegde plank raakt. Duw de plank stevig neerwaarts naar de vloer toe en dankzij het gepatenteerde PerfectFoldTM 3.0-systeem klikt de verbinding in het uiteinde perfect vast. Controleer steeds elke voeg vooraleer verder te gaan. Gebruik zo nodig het Pergo-stootblok om voorzichtig kleine openingen weg te werken.

22

Bewaar afstand

De eenvoudigste manier om de planken met elkaar te verbinden is met een draaiende vouwbeweging naar beneden. Til de volgende plank op in een hoek van 20-30 graden, duw de plank in de groef aan de lange kant en schuif deze voorzichtig naar links tot deze het uiteinde van de eerder gelegde plank raakt. Duw de plank stevig neerwaarts naar de vloer toe en dankzij het gepatenteerde PerfectFoldTM 3.0-systeem klikt de verbinding in het uiteinde perfect vast. Controleer steeds elke voeg vooraleer verder te gaan. Gebruik zo nodig het Pergo-stootblok om voorzichtig kleine openingen weg te werken.

23

Tips voor deuren

Wanneer u ook een mooie afwerking wilt op plekken waar de nieuwe vloer en een drempel samenkomen, raden we aan om een stukje uit de deurprofielen te zagen. Om ervoor te zorgen dat u juist zaagt, moet u een Pergo-plank omkeren en het op de vloer tegen de deurlijst leggen. Leg de handzaag dan plat tegen de plank en snijd zoals aangegeven gewoon door de lijst/het profiel. Verwijder de uitgezaagde stukken en zuig de afvalresten op met een stofzuiger. Vervolgens kunt u de vloer bij de plaatsing eenvoudig onder de deurlijst/het profiel schuiven om de vloer perfect af te werken

24

De laatste baan

Zaag de planken voor de laatste rij op de juiste lengte. Denk hierbij aan de aanbevolen uitzettingsruimte en de benodigde aanpassingen om de vorm van de muur te volgen. Als er in deze muur een deur zit, klik de plank dan aan de lange kant in de zijkant van het gezaagde profiel, schuif/ tik de plank eronder en dankzij het PerfectFoldTM 3.0-systeem kunt u de verbinding in het uiteinde vastklikken door de eindverbindingen gewoon aan elkaar te tikken zonder dat u de plank hoeft op te tillen. Controleer of de verbinding stevig vastzit en gebruik het trekijzer om deze stevig vast te zetten.

25

Installeren rond leidingen

Wanneer u vloeren van Pergo laminaatvloeren rondom buizen plaatst, zorg dan dat u de afmetingen zorgvuldig opmeet en teken het exacte midden van elke buis af op de planken. Boor op elk van de afgetekende punten een gat dat even groot is als de diameter van de buis + 16 mm. Wanneer de buis zich aan de lange kant van de plank bevindt, zaagt u de plank onder een hoek van 45 graden vanaf elk gat tot aan de rand van de plank en zaagt u de plank zoals aangegeven vervolgens tot aan de gaten. Wanneer de buis zich aan het einde van de plank bevindt, zaagt u de plank recht af. Plaats de plank. Breng vervolgens Pergo SafeSeal of gewone houtlijm aan langs de afgezaagde randen van het afgezaagde stuk en lijm dat stuk weer terug op de juiste plek op de plank. Zorg ervoor dat er geen lijm tussen het afgezaagde stuk en de ondervloer terechtkomt. Gebruik afstandsblokjes om voor een stevige lijmverbinding te zorgen en verwijder alle lijm of SafeSeal op het vloeroppervlak direct met een vochtige doek. Dankzij de ruimte tussen de buizen kan de vloer door de seizoenen heen uitzetten of krimpen en het mag dan ook NIET worden opgevuld met een dichtingsproduct, siliconen of een andere kleefstof. Gebruik Pergo-radiatordopjes om ruimten tussen radiatorbuizen te verbergen.

26


Afronden

Controleer het uiteindelijke oppervlak van de geplaatste vloer, verwijder alle afstandsblokjes en plaats Pergo plinten volgens de instructies die met de plinten worden meegeleverd.

Instructies voor extra water bescherming Modern Plank - Sensation

Deze installatie instructie kan infiltratie van water rond de perimeter en obstakels van uw laminaatvloer voorkomen. De Modern Plank - Sensation laminaat zelf is waterbestendig na installatie. Door deze instructie zorgvuldig uit te voeren, maakt u de vloer geschikt voor gebruik in badkamers, keukens, wasruimtes en inkomhallen. De Modern Plank-Sensation panelen zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna’s en kamers met ingebouwde afvoeren zoals douches. Deze extra water bescherming instructies staan niet boven de nationale voorschriften van waterbescherming in natte ruimtes.
27

Water resistente afwerking

Voor een water resistente afwerking, gebruik de elastische en waterdichte afdichtingskit (PG Aqua Sealant) en de schuimband (NEFOAMSTRIP).

28

Perifere afdichting

Het perifere afdichting systeem combineert een samendrukbare schuimband (NEFOAMSTRIP) met diameter van 8 tot 10 mm en een flexibele en waterdichte PG Aqua Sealant. Duw de schuimband in de uitzettingsvoegen en breng de PG Aqua Sealant continu aan met een lichte helling naar de Pergo-Sensation vloer toe. Installeer de plinten met PG Multiglue. Breng de flexibele PG Aqua Sealant aan tussen de plinten en de vloer om indringing van water te voorkomen. Op plaatsen waar geen profielen of plinten kunnen geplaatst worden, moet u de uitzettingsvoeg opvullen met een elastische pasta (PG Sealant). Tip: om proper te werken kan het handig zijn om eerst een tape op de vloer te plaatsen alvorens de PG Aqua Sealant aan te brengen. Deze tape mag direct na aanbrengen van de PG Aqua Sealant verwijderd worden. Gemorste PG Aqua Sealant kan het best verwijderd worden als deze droog is.

29

Water resistente afwerking 5-in-1 profiel

Voor een water resistente afwerking, fixeer het 5- in -1 profiel (PGINCP) aan de ondergrond met de PG Multiglue en/of schroeven. Breng tranparante PG Aqua Sealant aan op de flexibele PE schuimband die in de uitzettingsvoeg is geplaatst. Duw het PGINCP profiel in het basisprofiel en de natte PG Aqua Sealant.

30

Water resistente afwerking rond buizen

Voor een perfecte water resistente afwerking rond buizen, gebruik de PG Radiator caps, de elastische waterdichte transparante PG Aqua Sealant en de schuimband (NEFOAMSTRIP). Duw de schuimband in de expansieruimte rond de buis, breng de transparante PG Aqua Sealant aan rond de radiatordopjes en rond de buizen. Dit maakt de indringing van water onmogelijk.

31

Extra waterbescherming

Om een extra waterbescherming rond de perimeter van de vloer te verzekeren, en om te vermijden dat water onder de panelen terechtkomt, is het noodzakelijk om de PG Aqua Sealant te gebruiken bij de installatie van plinten, drempels, deur kozijnen, buizen, enz.

Reinigingsinstructies

32

Achter de installatie

Stofzuig de vloer na de plaatsing met een zachte borstel.

33

Veeg de vloer met een droge zwabber of bezem

Veeg de vloer met een droge zwabber of bezem om vuil en stof te verwijderen. Reinig de vloer met lauw water dat een of twee eetlepels Pergo all-round cleaner bevat en gebruik een Pergo-microvezeldweil. De dagelijkse reiniging moet volgens de instructies op de Pergo website worden uitgevoerd. Het gebruik van ongeschikte reinigingsproducten kan het vloeroppervlak beschadigen

34

Bureaustoelen

Bureaustoelen moeten zwenkwielen hebben die geschikt zijn voor harde oppervlakken of de zogenaamde “soft wheels” (zachte wielen).

35

Poten van alle meubels

De poten van alle meubels moeten beschermd worden met beschermviltjes om krassen op het afgewerkte oppervlak te vermijden. Vermijd het verslepen van zware meubels enz. over de Pergo-vloer om eventuele krassen te voorkomen. Het is aanbevolen om meubels op te tillen. Plaats altijd een degelijke deurmat bij alle toegangsdeuren om te beschermen tegen zand en vuil en zo de vorming van krassen te vermijden